maandag 26 september 2011

Water, Wandelen, Genieten en Afscheid van de Lofoten


28 juli 2001: Wij werden wakker onder een stralend blauwe hemel maar besloten toch verder te trekken want het werd een ‘doe-dag’.
We raakten door ons water heen, het vuilwater moest geloosd worden en de wc geleegd.
Via de E6 arriveerden we in Leknes waar we bij het Esso benzinestation voor 20 Nkr. de WC konden legen. Helaas was er geen water om te spoelen en geen put voor het afvalwater. Geen nood, we hebben het afvalwater gebruikt om de wc na te spoelen; 2 vliegen in één klap.
Vers water mochten we gratis inslaan. Als dank hebben we ook diesel getankt.
In het centrum hebben we boodschappen gedaan en geld gepind.
Met het prettige gevoel dat we minimaal 5 dagen ‘onder water’ konden blijven, vervolgden we onze weg richting Å.
Ja, ja, we weten het…. We vallen in herhaling maar de Lofoten zijn echt indrukwekkend, imposant, ruig en wonderschoon!
De mens heeft hier door het aanleggen van wegen, steden en dorpjes geprobeerd de natuur naar zijn hand te zetten maar het is ze niet gelukt deze te bedwingen. Vooral in de kleine dorpjes en gehuchtjes hebben natuur en mens een mooie rustieke combinatie bereikt!

Zo’n 10 kilometer buiten Leknes zijn we rechtsaf geslagen richting Utakleiv. We hadden geen idee waar we terecht zouden komen. Via een smalle weg langs kleine meertjes bereikten we een groot hagelwit strand met overvolle parkeerplaatsen.
Het was een stralende en zeer warme zomerdag en het was duidelijk dat menig gezin deze dag benutte om van zoveel mogelijk zon en water te genieten. We vonden nog een klein plekje om te lunchen. Helaas, of misschien gelukkig, was het er zó druk dat je er niet kon (en mocht) overnachten.
Vlak na het strand ging de weg door een tunnel. Benieuwd naar het landschap aan de andere kant, besloten we deze tunnel te nemen.
Toen we daar weer uitreden viel onze mond open van verbazing…..
Voor ons een klein dal met alweer een hagelwit strand dat fel oplichtte in de zon.
Grote en kleine ronde keien daar waar het strand overging in de met gras begroeide randen die op hun beurt weer overgingen in steeds groter en hoger wordende grillige rotsblokken. Steile rotswanden omsloten het dal waar her en der kleurige huisjes en boerderijen stonden.
Een bord aan het begin van het omhooglopende weggetje naar een plateau boven het strand waar we een paar campers zagen staan, vertelde ons dat dit het beschermde natuurgebied Utakleiv is. Er wordt een klein parkeerbedrag gevraagd en tenten, caravans en campers mogen hier in het wild staan.

Wij vonden een prachtig plekje boven op het plateau en keken uit over de zee met kleuren die een Hawaïaans eiland niet zouden misstaan.
Het witte zand gaf het water een zachte aquamarijn kleur terwijl het roestbruine zeewier het water paars kleurde.
Waar de zee dieper werd, liepen de kleuren over in inktblauw.
De rots waar we vlak voor stonden wierp een grote schaduw over het gras en een gedeelte van het strand.
Later op de dag verscheen de zon die achter de rots zat, weer en konden we genieten van zijn warme stralen. Er was geen wolkje te zien!
De onvermijdelijk mooie zonsondergang trok erg veel mensen in campers, tentjes en op motorfietsen, al of niet een barbecue meezeulend.
Tegen elf uur verschenen er dampige wolken boven de zee die de zon in het laatste uur wat temperde maar daardoor wel goudomrand waren.
Veel toeschouwers gebruikten een statief en moeten beslist prachtige foto’s hebben gemaakt.
Men bleef nog lang buiten genieten, wij hielden het na middernacht voor gezien.

Wij hebben telefonisch afscheid genomen van de oppas die de eerste 4 weken van onze vakantie de trouwe zorg voor huis en haard op zich hebben genomen. Waarvoor onze grote dank!
Ze waren erg enthousiast over de dieren, dat gaf ons een goed gevoel. Onze lieve buurvrouw Alie heeft ze met raad en daad bijgestaan, iets waar we woordeloos blij mee zijn. Zoveel lieve en trouwe mensen om ons heen.
We hopen de nieuwe oppas vanavond te kunnen bellen. Heel even maar want wat is er gebeurd?
Direct na het laatste gesprek, de mobiele telefoon zat nog aan de lader, trok ik iets te hard aan het snoertje. Natuurlijk overleefde het snoertje het niet en hadden wij geen reserve bij ons!! Hoe dom kon ik zijn….
Nu moeten we a.s. maandag eerst op zoek naar een nieuw snoertje (made in China, dus niet standaard) of naar de meest simpele SIM-lock vrije telefoon.
De eerste onverwachte uitgave.
Onze telefoons zijn uitgerust met dubbel SIM en omdat de batterij van mijn mobiel vol is, zitten daar nu onze beider kaarten in.
We zetten hem ’s morgen en ‘s avonds even aan om eventuele berichten te beluisteren, zo sparen we de batterij.

De zon heeft in Utakleiv plaats gemaakt voor de wolken die er hier op hun beurt een eigen schoonheid aan het geheel geven.
Het is 13 o C. en dat houdt veel kampeerders en camperaars weg.

Sinds gisteren staan we naast een Hymer die een tweelingbroertje van de onze is. De eigenaren zijn een ontzettend vriendelijk Nederlands stel: Bas en Loes die net als wij, dolgelukkig zijn met hun Hymer.
Ook zij verkiezen vrijstaan boven een camping en hebben prachtige verhalen verteld over hun reizen naar Ierland en Schotland.

Op 2 tentjes en een kudde schapen na, is het plateau verlaten. Wij brengen deze vrijdag en zaterdag door met schrijven, puzzelen, wandelen en simpelweg genieten van het uitzicht. Wat wil een mens nog meer om tot rust te komen!!

Het is vandaag de laatste dag van juli en de eerste van de 2e helft van onze vakantie, 4 heerlijke en prachtige weken achter ons en ongetwijfeld 4 even heerlijke en prachtige weken voor ons.
Een dag die ondanks dat het al 8 uur was, iets te vroeg begon omdat we na een ontzettend gezellige avond met Bas en Loes, pas om half 2 in bed lagen!
Het is alweer bewolkt maar hier en daar toch ook wat hoopgevend blauw.
Rond 10 uur en na een hartelijk afscheid van Bas en Loes, vertrokken we deze zondag richting Å.
In Hamnøy vonden we sanizuil zodat we met een schone WC, lege vuilwatertank en volle schoonwatertank onze tocht konden voortzetten.
Ook tijdens deze rit weer de mooiste uitzichten. Door dalen omringd door enorme en dominante rotsen waar de sneeuw nog in de voor de zon verborgen hoeken en gaten lag, en door laagtes aan de voet van de Fjorden.
Over smalle kustwegen halverwege de rotsen met beneden ons de Vestfjorden.
Kleine vissersdorpjes met de enorme droogrekken, al dan niet met Stokvis.
Langzamerhand verdwenen de wolken, werd de lucht helderblauw en scheen de zon warmer en warmer.

Het plan was om morgen vanuit Svolvaer (dus weer terug) de korte oversteek naar Skutvika te maken maar met dit prachtige weer en het spiegelgladde water was de bijna 4 uur durende overtocht van Sørvågen/Moskenes een veel betere keus!

Om half 1 stonden we bij de veerboot die om 2 uur naar Bodø zou vertrekken. Door alle auto’s en campers die voor ons stonden te wachten, twijfelden of wij wel met deze boot mee zouden kunnen.
Deze twijfel bleek niet ongegrond en samen met nog één camper voor ons, moesten we wachten op de boot van half 8.
Tijdens het wachten stond tot onze grote verrassing ineens Marleen naast de camper!
Ton stond te vissen op de kade. Zij stonden op de camping van Moskenes en bleven daar gezien de goede weersverwachtingen, tot a.s. dinsdag.
Het zou ons verbazen als we ze de komende weken niet meer zouden tegenkomen.

Tjep heeft vanmiddag nog wat geslapen. Samen hebben we buiten op een bankje in de volle zon zitten lezen en zitten kletsen met twee plaatselijke heren die vonden dat wij beslist naar de Lofoten moesten verhuizen. Wie woonde er nu in zo’n overvol vlak en klein land als Nederland!!
Er vormden zich nieuwe rijen wachtenden. Zelfs wachten op een veerboot is met een camper geen straf; heerlijk buiten zitten of lui binnen. Je hebt alles bij de hand.
Koken doen we vandaag niet, we zijn erg benieuwd wat het restaurant op de boot te bieden heeft……

donderdag 22 september 2011

Veerboten, Vuurtorens en Zeedieren


22 September 2001: het is weer tijd om het blog bij te werken. We hebben een aantal zeer drukke weken gehad waarover jullie (in het Engels) kunnen lezen op Domus Mulieris.
Maar het grootste gedeelte van het (nog handgeschreven) reisverslag lag al klaar. We gaan dus met de tekst verder waar we gebleven waren.
Wel merken we op dat we het bezoek aan de Lofoten in stukjes ‘knippen’.
Er was zoveel te zien en te beleven…..

                                               -o-o-o-o-

25 juli 2011: zoals jullie inmiddels wel begrepen hebben, zijn we erg lang niet meer on-line geweest. Dit ligt niet alleen aan een internetverbinding maar ook aan onszelf. Wij genieten van iedere minuut van onze fantastische vakantie en ondanks onze belofte jullie wekelijks op de hoogte te houden, ontbreekt ons de tijd of soms de lust de computer uit de kast te halen! Dus alleen maar fijne excuses :). En wat gaat de tijd snel! Volgende week zaterdag komen wel alweer thuis……

Nadat Ton en Marleen vertrokken zijn, hebben wij besloten van deze bijzonder mooie dag te gaan genieten op de plaats waar we stonden. Dus even pauze en niet verder trekken.
Wat heerlijk om gewoon lui in de zon te lezen, te dommelen, te kletsen en naar de bellen van de passerende schapen met hun kinderen te luisteren.
Maar ook de schapen waren lui en lagen veelal onder de bomen of aan het strand van het Sundet te doezelen en herkauwen. Geef ze eens ongelijk!

De volgende dag werden we gewekt door de eerste voorzichtige regendruppels die uit de laaghangende, donkergrijze wolken vielen.
De wolken zakten lager en lager en ontnamen ons grotendeels het uitzicht. Toch is dit ook schitterend om te zien en wie wil er nu niet de hele dag in de wolken zijn??



Via weg 820 zijn we langs het Eidsfjorden naar Bitterstad gereden.
De schitterende kust met zijn hoge rotsen en brede dalen was zelfs in de mist prachtig.
Bij Bitterstad zijn we de hoge brug naar Stormarknes overgestoken waar we het Hurtigruten Museum hebben bezocht. Het is klein maar mooi en compleet ingericht met een overzicht van alle Hurtigruten boten. En er zijn er veel gebouwd! Helaas zijn er in de oorlog veel gezonken, hier zijn honderden en honderden mensen bij omgekomen.


Er is veel nagebouwd in het museum: een hut uit de jaren 50, stukje eetzaal uit de jaren 30, een postkamer, kombuis enzovoort. Je ziet uit wrakken opgedoken gebruiksvoorwerpen en serviezen en veel foto’s van eind jaren 1800 tot nu. Een museum dat een bezoekje waard is.

Hierna zijn we in de voortdurende regen via Breidvika en Ånnstad naar Melbu gereden en besloten de oversteek naar de Lofoten te maken. 
Een volle veerboot en als hekkensluiter mochten wij er op.

We wilden graag lunchen op de boot en wie zagen wij tot onze grote verrassing in het restaurant zitten? Jawel, Ton en Marleen! We hebben tijdens de overtocht gezellig zitten kletsen en bij aankomst in Fiskebo weer afscheid genomen.

Wij besloten niet alleen op de E10 naar het zuiden van de Lofoten te rijden en namen na aankomst de eerste de beste weg rechts, richting Laukvika. 7 Kilometer lang was dit een uitstekend idee tot dat we op een grind/gruisweg die zó vol gaten zat belandden, dat we ernstig voor het wel en wee van onze trouwe camper vreesden!
Toen het na 3 km alleen maar erger werd besloten we om te draaien en toch maar de E10 te volgen.

Bij aankomst op de Lofoten zagen we al sneeuw op de bergtoppen liggen maar op de Higravlinden, 1146 meter hoog, lag nog veel meer!!
De E10 is smal met schitterende uitzichten. Je weet gewoon niet waar je het eerst naar moet kijken en wat je wilt filmen of fotograferen.
Toen we weer een bordje richting Laukvik zagen en de weg in goede staat verkeerde, zijn we afgeslagen en vonden zo’n 10 km voor Laukvik een prachtig plekje boven op een rots met uitzicht over kleine meren en eilandjes, omringd door hoge rotsen.
Het weer was opgeklaard. De meren waren spiegelglad en weerkaatsten de plukken wolken en blauwe lucht.
Zó dicht bij de bergen – je kunt ze bijna aanraken – voel je je wel erg nietig.

Vroeg in de avond ontstonden er als witte wollige aura’s, wolken om de rotsen. Langzaam werden de eerst doorzichtig witte randen dikker, compacter en hoger. Gestadig ontrokken ze de besneeuwde bergtoppen aan het oog en creëerden een zeer mysterieuze stille wereld.
Soms in de verte, soms dichtbij hoorde en zag je de schapen die ook  hier los lopen. Behalve het geluid van de bellen om hun nek en een enkele auto, hoorde je niets.
Vanuit de camper zag je ook boven de meren en eilandjes wolken verschijnen die in kleur varieerden van spierwit tot metaalblauw. De natuur op dit stukje Lofoten maakte zich klaar voor de nacht.

De nieuwe dag begon prachtig! Een strakblauwe hemel en schitterende vergezichten.
De lange mouwen werden al snel vervangen door korte. In plaats van terug te gaan naar de E10 zijn we de binnenweg blijven volgen. Niet alleen omdat we nieuwsgierig waren naar de natuur maar ook omdat we benieuwd waren waar dat slechte stuk weg van de vorige dag begon…..
We spraken af dat als we ergens een mooi plekje zouden zien, we daar zouden stoppen en blijven.
We zagen heel veel mooie plekjes, rond iedere bocht was er weer een fraaier uitzicht. Links de zee met in de verte kleine eilandjes. Rechts het land met de hoge rotsen met op de toppen sneeuw. Je kwam alweer ogen te kort en zou willen dat alles wat je ogen zien, ook zo op de video zou verschijnen.

We reden over een lange éénbaansdam met inhammen om elkaar te kunnen passeren. Links de zee, rechts een meer waar de steile rotsen in weerspiegelden.
En verder ging het over de keurige smalle asfaltweg, nog geen spoor van de gruisweg! We zagen lieflijke Noorse huisjes in wit of rood en passeerden boerderijen.
En toen eindigde de weg, zo’n 2 km van de plaats waar we de vorige dag terug zijn gegaan…..
We draaiden om en reden weer terug met weer andere uitzichten. En alweer spectaculair. We zijn afgeslagen naar het dorpje Laukvika, schattig en klein met een lief haventje.
Weer door naar de E10 die zeer de moeite waard is om te rijden en in niets lijkt op wat we heer een E10 zouden noemen. Ook hier val je van de ene verbazing in de andere.

Op een prachtig uitzichtpunt zijn we gestopt voor een kleine koffiepauze en hebben op een prachtig aangelegd plateau, boven op een berg, genoten van het uitzicht over een uitloper van het Vestfjorden.
Helaas stopte er een bus met buitenlandse 55+ toeristen die ongegeneerd van mening waren dat zij bij het boeken en betalen van hun reis, tevens alle rechten hadden gekocht; toen wij de trap weer afliepen, werden wij er bijna afgeduwd. Met zijn drieën bleven zij naast elkaar lopen en gunden ons geen centimeter ruimte.
Ook toen we weer met de camper wilden gaan rijden, bleven ze midden op de weg staan of liepen tergend langzaam weg. Wat een intrieste arrogantie.
Maar goed, daar laten we onze vakantie natuurlijk niet door verpesten.

We vervolgden onze weg naar Svolvaer waar we LPG, diesel, water en mondvoorraad hebben ingeslagen. Maar voor dat we alles gevonden hadden moesten we heel wat heen en weer rijden!
Bij Kabelvåg hebben we een bezoek gebracht aan het Lofotenmuseum. Dit is ondergebracht in een voormalig Landhuis waar tot 1901 een zeer welgestelde familie woonde die toen helaas failliet ging.
Een gedeelte van het huis was nog ingericht zoals toen, inclusief foto’s, portretten, meubelen enz.
Er draaide een schitterende film over de vuurtorens op de Lofoten.
Sommigen stonden op een rots waar zo’n 5 woonhuizen pasten. Hier woonden de vuurtorenwachters met hun gezinnen, de schoolmeester en een kinderjuffrouw. Ook was er een koe zodat de kinderen verse melk kregen. Omdat er geen gras groeide, werd het voer voor het lieve dier met de boot bezorgd, evenals levensmiddelen en (school)boeken.

We zagen ook een vuurtoren met een groot huis waar 2 gezinnen woonden, boven op een kleine rots.
Om het huis heen liep een veranda waar in het voorjaar tuingrond op uitgestrooid werd om aardappelen en groenten te kunnen verbouwen.
In het najaar werd de tuingrond weer binnen gehaald.
En zo leefden heel veel gezinnen!

In het botenhuis hebben we gezien hoe vroeger de boten werden gebouwd en hoe er gevist werd. Alles even indrukwekkend.
Daarna hebben we de ‘buren’ bezocht; een Aquarium met zeevissen, anemonen, zee-egels, zeesterren in de meeste mooie kleuren geel, rood, roze en paars.
Ook schaaldieren zoals de enorme Koningskrab (een bekende lekkernij op de Lofoten), zalm zóóó groot en op Ocelotten gelijkende vissen.
Er zijn zeeotters en de zeehonden werden net gevoerd.
Ook van dit Aquarium hebben we veel geleerd.

Terug bij de camper op de stille parkeerplaats besloten we ook daar te overnachten en niet op het laatste moment nog een plekje te zoeken.
Later kwamen er nog een paar campers bijstaan, toch bleef het heerlijk rustig.

27 juli begon bewolkt maar wel erg warm.
Na het verkwikkende ontbijt zijn we weer de E10 naar het zuiden opgereden. Nog steeds verbazen we ons over de schoonheid om ons heen. Het plan was om zo snel mogelijk een mooi plekje te vinden.
Na 30 km passeerden we een hoge brug bij Klepstad en zijn daarna rechts af langs de kust gaan rijden. Een smalle maar uitstekende asfaltweg, benieuwd waanneer deze zou eindigen in zo’n beruchte gruisweg.
Het deel waar we reden werd wat vlakker met natuurlijk binnen ‘handbereik’ de bergen.
Kleine gehuchtjes, een wit kerkje aan de kust. Een enkele camper op mooie eenzame plekjes.
Een camping met prachtige ruime plaatsen direct aan het water. Even onthouden voor het geval we geen vrij plekje konden vinden.
Nog geen kilometer daarna hield de asfaltweg op. Doorgaan of omdraaien? Met vlakbij een lichtbaken aan de kust besloten we toch maar door te rijden. Een daar kregen we geen spijt van!

Beneden zagen we een klein haventje met 3 vissersbootjes en wat plezierbootjes. Een groot wit gebouw (voormalig visverwerkingsbedrijfje?), 2 woonhuizen en grote rekken om de vis te drogen.
Helemaal beneden, vlak bij de pier, stond een Zweedse camper op een grasveld waar er nog eentje bij kon zonder elkaar te storen.
De weg ernaartoe was smal en vol bochten maar goed te doen.
Toch maar aan de vriendelijke Zweden gevraagd of er bezwaar was tegen onze aanwezigheid. Maar nee, niet in het minst én ze zouden toch weer vertrekken.

Wat een plek en wat een uitzicht!
De wind bracht mistbanken mee die op de bergen bleven plakken en dat ineens weer verdwenen waren.
Wolken en blauwe lucht wisselden elkaar af, begeleid door het roepen van de meeuwen.Er stopte een Franse camper voor een lunchpauze en zo nu en dan een enkele auto met wandelaars.
Toen de wolken niet meer onder de toppen van de bergen zakten, verschenen er aan de verre horizon in zee nieuwe bergen en rotsachtige eilandjes.
Tijdens een wandeling over de pier richting lichtbaken, ontdekten we dat de haven vroeger een andere ingang had. In een brok beton in de dam die de oude ingang afsloot stond dat dit vanaf 1900 een bedrijvige haven was geweest. In 1976 besloot mem de haven voor 3,75 miljoen Kronen te veranderen en “waarom zijn nu al die vissers die hier werk vonden verjaagd?” We werden er even stil van.

Er stak een wind op en het werd bewolkt maar dat deed niets af aan ons uitzicht, het werd er zelfs mooier van!
Het lage water onthulde het dichtslibben van de oude haven, meeuwen vlogen omhoog met hun prooi om die dan op een harde ondergrond te laten vallen. We vonden veel resten van krabben en zee-egels, de laatsten in de kleuren groen, roze en paars. Tussen de enorme lange smalle leerachtige zeewierbladeren zagen we koraalrode en lavendelkleurige kwallen die statig door het water zweefden.
Ook het water kent een bijzonder schoonheid.

maandag 29 augustus 2011

Na 9800 kilometers weer thuis

Wij zijn weer thuis, het is even wennen (en wat gaat dat snel!), vooral het slechte weer.
Daar in het hoge Noorden hebben wij enorm geboft. Verdeeld over alle 8 weken hebben wij ongeveer aan uren totaal 3 dagen regen gehad.


Dank, dank voor alle lieve reacties per e-mail! Wij hebben ze met plezier gelezen!


Onze excues voor het ontbreken van updates. Niet dat wij er geen zin in hadden (niets is minder waar, al dat moois wilden wij zo graag delen) maar vaak ontbrak ons de tijd of een goede internetverbinding.


Korte verhaaltjes schrijven is niet mijn sterkste kant, dat moet ik beslist nog eens leren.
En langere verhaaltjes schrijven neemt toch aardig wat tijd.
Wij waren voornamelijk afhankelijk van een Mobiele Breedband verbinding. Erg handig omdat je tegen een redelijk laag tarrief - € 2 voor 20 MB - kunt internetten maar daarentegen duurt b.v. het plaatsen van foto's eeuwen.
Vandaar...........


Maar we zijn blijven schrijven in ons dagboek en zijn blijven fotograferen met onze camera's.We schatten dat er totaal zo'n 2000 foto's zijn gemaakt. Deze moeten geselecteerd en op het web album gezet worden. Hier gaat wat tijd in zitten.
Toch proberen wij dit de komende maand te realiseren, jullie krijgen bericht zodra de albums klaar zijn.


Intussen proberen we onze belevenissen hier op dit blog bij te werken zodat jullie niets hoeven te missen.
Houd ons in de gaten!!

woensdag 3 augustus 2011

Hobbels, Bobbels, Tunnels en Bloemen

 Allereerst willen wij even stil staan bij de verschrikkingen die in Noorwegen hebbenplaatsgevonden. De bom explosie en het koelbloedig vermoorden van zoveel onschuldigen is iets wat maar moeilijk te bevatten is. Sterker nog, het is helemaal niet te bevatten.
Het is nog steeds een onderwerp van gesprek. De vlag half stok op de dag na de moorden en een week later, de krantenfoto’s en het op de radio opnoemen van de namen van alle mensen die zo zinloos om het leven zijn gebracht, hebben een onuitwisbare indruk op ons gemaakt.


                                                 -0-0-0-

Skjervöy was iets luidruchtiger dan Öksfjord, het weer was bewolkt, fris en droog. We besloten om de E6 te volgen tot Övergård i.p.v. halverwege de veerpont van Olderdalen naar Lyngseidet (een kortere reis naar Tromsö) te nemen. Toch al gauw zo’n 200 km. rijden waar we beslist geen spijt van hebben gekregen!
De lus om het Kåfjorden was schitterend. Vele stroompjes en stromen donderden van de bergen af en kwamen bruisend terecht in de smalle riviertjes langs de weg om daarna via afvoerbuizen onder de weg door, te eindigen in het Fjord.
Aan de overkant zag je waar je een half uur eerder gereden had.
Bij Skibotn gingen het uitgestrekte Lyngen over in het Storfjorden. Aan het eind van dit blauwgroene Fjord draaiden we rechts af weg 868 naar Lyngseidet en Svensby op.
Ook hier weer groene heuvels met daar achter de donkere bergen met lappendekens van sneeuw. Wat een indrukwekkend schouwspel; de zeer zuurstofrijke watervallen die het water de aparte blauwgroene kleur geven.

Het was vlak voor Lyngseidet dat wij, net bekomen van een adembenemende Gletsjer waar een tunnel door heen loopt, rechts van ons ineens een éénjarige Eland zagen staan. Wij zijn gestopt en hebben minstens 5 minuten lang gekeken, foto’s gemaakt en gefilmd.
Éénjarige Elanden worden in het vroege voorjaar door hun weer zwangere moeders verstoten en omdat ze zich nog niet helemaal bewust zijn van het gevaar dat mens genoemd wordt, wel eens in de buurt van bebouwing te vinden. En dat geluk hadden wij. De Eland vroeg zich zichtbaar af waarom wij zo enthousiast waren.
Zeker voor Tjep een uniek gebeuren, het gebeurt maar zelden dat je een Eland ziet en dan van zo dichtbij!

In Svensby waar het pontje naar Breivikeidet vertrekt (de laatste pont naar Tromsö en op ons lijstje voor morgen) hebben we de smalle kustweg naar Lattervik genomen waar we aan het eind van een doodlopende weg, vlakbij een boerderij, een plekje voor de komende nacht vonden.
Dit tot grote schrik van een Wulp die al schreeuwend probeerde ons bij haar nest weg te houden. Daar is ze wel een half uur erg druk mee geweest.
Het enige wat wij daarna nog hoorden was het roepen van de meeuwen en het blaten van schapen. De lucht was hemelsblauw en er was bijna geen wind. Boven de ruige bergen met hun eeuwige sneeuw hangen dikke donkergrijze wolken. Samen met de zon toveren deze wolken grillige patronen op de bergen of bedekken de toppen. Ons uitzicht is het Ullsfjorden omringd door bergen. De late zon kleurt het water zilver.
Aan de andere kant achter de helderwit geschilderde boerderij, is een Gletsjer. Op het punt waar de berg scherp afbuigt naar beneden is het ijs van de Gletsjer lichtblauw. We voelen veel emoties: blijdschap om dat we dit mogen zien maar ook nederigheid. Wat zijn we hier nietig!

De volgende dag verlieten wij ons plekje bij een stralende blauwe hemel.
Het is de hele nacht zo helder geweest en we zijn dan ook niet voor half 1 naar bed gegaan. Puur genieten van zo’n heldere daglicht nacht.

Terwijl we de smalle weg terug naar Svensby reden stak er een paar meter voor onze auto een Eland over. Helaas ging het zo snel dat we geen foto konden maken. Met gezwinde spoed verdween het dier het bos in.
Tjep heeft in korte tijd meer Elanden gezien dan menig ander Scandinaviëbezoeker!

In Svensby hebben we de veerboot naar Breivikeidet genomen om zo via weg 91 richting Tromsö te gaan. Een mooie oversteek van zo’n 30 minuten. In Breivikeidet waren ze nieuwe toegangswegen aan het aanleggen. Kilometers lang reden we over zeer slechte wegen waar om de 500 meter nieuwe rioleringsbuizen waren aangelegd zonder dat het wegdek netjes was hersteld.
We reden over bulten, door kuilen en goten. De camper schudde en rammelde en Tjep was er van overtuigd dat we voor duizenden Euro’s schade opliepen. Gelukkig bleef de schade uit.
Ondanks alle hobbels en bobbels genoten we toch van de schitterende omgeving. Bergen met sneeuw en rivieren en, nadat we de E8 naar Tromsö opreden, ook de zijarm van het prachtige Balsfjorden zelf.
We zijn over de hoge brug naar het centrum gereden en hebben dat een beetje verkend. Weer terug over de brug hebben we op een speciale en drukke Camperplaats koffie gedronken. We zeiden tegen elkaar dat je toch wel wanhopig moest zijn om hier een nachtje door te brengen. Maar ieder zijn smaak.
Na eerst wat boodschappen te hebben gedaan kozen we voor een smalle kustweg die we tot het eind gevolgd zijn zonder een plekje voor de nacht te kunnen vinden. We zijn teruggereden tot het plaatsje Skittenelv waar we een ruime rustige camping aan het water hadden gezien.
Na ruim 14 dagen was het tijd voor de was en het blog moest ook worden bijgewerkt met week 2.
We werden hartelijk ontvangen en mochten gaan staan waar we wilden.
Overal stonden electra paaltjes maar er waren geen afgebakende plekken.
We kozen een plaatsje uit met het uitzicht op het Ullsfjorden, prachtig en rustig. Bijna te mooi om waar te zijn………………. Tussen 5 en 6 uur werd het ineens veel drukker. Camper na caravan na kampeerbusje. En omdat je mocht gaan staan waar je wilde, werden we al gauw ingesloten en verdween ons uitzicht.

De volgende dag was er al één was klaar en draaide de andere vrolijk in de machine. Ik had gehoopt de was buiten te kunnen drogen maar in tegenstelling tot de vorige dag, regende het nu pijpenstelen dus werd het de droger.
Met toegang tot het internet van de camping, heb ik het blog kunnen bijwerken. Ook hebben we alle lieve en hartelijke e-mails gelezen en beantwoord.
Zo vloog de dag om en gelukkig klaarde het weer later in de middag weer op. Alle wolken trokken weg en het werd warmer en warmer.
De meeste ‘buren’ waren ‘s morgens al vertrokken en er kwamen maar weinig nieuwe bij. Met zoveel ruimte om te parkeren begrepen wij dan ook niet dat er een grote Finse camper pal voor onze neus werd gestald. Alweer “weg uitzicht”!!!
Aan onze kant gingen alle gordijntjes dicht en aan de andere kant werd de halve inboedel buitengezet; de familie was geïnstalleerd….
Tjep en ik hebben ‘s avonds onder het genot van een drankje, genoten van de zonnige avond en de zorgzame aandacht van een meeuw voor haar jong.

De nieuwe dag begon droog met wolken waartussen wat blauw schemerde en we wilden graag weer verder. Hoe fijn het ook is om de was te kunnen doen en internetverbinding te hebben, campings zijn toch niet helemaal onze vrije keus…

Opgewekt aanvaarden we de terugweg naar Tromsö waar we in eerst instantie de E8 naar beneden zouden volgen om dan via de E6 af te zakken en om het Balsfjorden heen weer naar boven te gaan. Of op een mooie plek te stoppen voor de volgende nacht.
Maar de vakantie leent zich bij uitstek voor het wijzigen van plannen dus zijn we via een indrukwekkend tunnelstelsel, inclusief rotondes en zijstraten, onder het centrum door naar het prachtige eiland Kvalöy dat grenst aan de Noordzee, naar het piepkleine eilandje Sommaröy gereden.
Het was nog maar de vraag of we daar konden komen want we moesten over een zeer hoge en smalle brug die ook nog eens gerenoveerd werd.
Aan het begin van de brug stond een vrachtwagen annex werkkeet die maar weinig ruimte overliet. Met aan beide zijden van de spiegels zo’n 2 cm. speling passeerden we de vrachtwagen.
De omgeving was supermooi met kleine eilandjes in het blauwe zeewater.
Woonhuizen en vakantiehuisjes verspreid over het eiland. Maar nergens een plekje om te staan. Dus weer terug de brug over en op zoek naar Hillesöy vanwaar de veerboot naar het eiland Senja vertrekt.
Hiermee bespaarden we ons heel wat kilometers! Nu is het doel van de vakantie genieten en niet om zo veel mogelijk kilometers te maken.
We moesten ruim een uur op de veerboot wachten maar dit was geen straf. De kust was prachtig, het weer goed en we hebben de tijd benut om foto’s te maken, te filmen en aan boord van de camper te lunchen.
We raakten in gesprek met een Hollander die samen met zijn vrouw een 6 weekse rondreis met hun caravan maakte. Zij hadden naast de vorige veerboot een heuse walvis gezien, de bofferds.
Nu zitten we aan de zogenaamde Walvisroute, dus wie weet wat er nog ging gebeuren.
Het wordt langzamerhand duidelijk dat we steeds minder sneeuw op de bergen gaan zien. Veel minder dan meer naar het binnenland.
Maar de natuur blijft boeiend mooi!
De boottocht duurde 40 minuten. Na eerst aan boord een kopje koffie, thee en 2 wafels te hebben gekocht (het geld mocht je in een daarvoor bestemd bakje deponeren), hebben we aan dek genoten van het Malangen dat een open verbinding heeft met zee. Aan weerskanten gleden aan de voet van de groene ruige bergen, piepkleine rood, wit, gele huisjes voorbij. Na aankomst in de haven eerst maar weer boodschappen gedaan in Störnesboth om daarna rechtsaf de smalle en goed onderhouden kustweg naar Laukvik te nemen.
Via het ruige binnenland met de spaarzame lage begroeiing en bruisende beekjes kwamen we weer bij de kust waar piepkleine gehuchtjes hun eigen op het tij berekende steigers en botenhuisjes hebben.
Helaas was in Laukvik, waar ook de weg eindigt, het enige mooie plekje al bezet door een andere camper.
We zijn terug gereden om rechts af te slaan naar Husöy, een klein maar volop bewoond eiland met een grote visindustrie, een vissers- en passantenhaven die het eiland met het vaste land verbinden.
Hier is een plek waar je voor 100 Nkr inclusief electra, je camper mag neerzetten.
Wij hebben die van ons vlak aan de haven gezet zodat de al aanwezige campers geen last van ons hadden.
’s Avonds zijn we de verbindingsweg over gewandeld en hebben het kleine eiland verkend.
Weer terug bij de camper kregen we gezelschap van o.a. een Finse camper die alle stoppen deed doorslaan. Niet omdat het zo’n mooie camper was maar omdat zijn electra niet in orde was!
Binnen 10 minuten verscheen de havenmeester die het probleem voor ons oploste. Of de Fin weer aan de stroom mocht is ons niet bekend.
Met Husöy als uitzicht sluiten we de dag af met de heerlijke gedachte dat we nog vijf en een halve week voor ons hebben!

Toen we de volgende dag vertrokken hingen de wolken laag, dit tot grote teleurstelling van Tjep die zich er enorm op had verheugd als passagier te kunnen genieten van het fraaie uitzicht vanaf de steile zigzaggende weg naar en van Husöy.
Toch was er onder de wolken nog voldoende zicht om te genieten van de ruige omgeving.
Weer terug op weg 861 zijn we na een paar kilometer rechtsaf geslagen naar het plaatsje Fjordgård – vrij vertaald ‘Fjordentuin’.
We reden door een aantal tunnels die allemaal in een andere staat verkeerden; van zeer slecht (en dan bedoelen we echt zeer slecht) tot zeer goed en ruim.
Fjordgård verwelkomde ons met grote bloembakken en de tekst “Velkommen”. Een klein vissersdorpje met maar liefst 2 supermarkten!
Daar waar de weg doodliep stond een 6-kantig wit huisje met binnen langs de wand een houten bank met rendiervellen. In het midden een houtvuurtje. Buiten stond een auto met aanhanger voor 6 kano’s.
Aan de talloze lege (bier)blikjes te zien hadden de consumenten hiervan zich prima vermaakt!
We reden door alle tunnels weer terug naar de 861 en kwamen in een tunnel een grote vrachtwagen tegen die niet van plan was ons maar enig ruimte te geven zodat ik met de camper achteruit de tunnel weer uit moest.

Ondanks dat we geleerd hebben dat de witte wegen op de kaart niet allemaal in normale staat verkeren, besloten we nog eenmaal zo’n weggetje te nemen en kwamen zo, alweer door diverse tunnels met aan het eind steeds weer prachtige en verrassende uitzichten, terecht in het dorpje Mejfjordvaer dat aan het, hoe kan jet ook anders, Mejfjord ligt.
Een prachtig Fjord met open verbinding met zee. Het dorpje kijkt uit op het noorden. Rond Midzomernacht moet het hier minstens zo spectaculair zijn als op de Noordkaap.
Wij stonden eerst op een klein parkeerplaatsje met uitzicht op links de Noordzee en rechts het Fjord en dorp maar verhuisden later naar een hoger gelegen plekje, ontdekt tijdens een wandeling.
Hier was het uitzicht nog mooier en het was er rustiger, we kregen geen buren.
Het hele Fjord is omringd door ruige en zeer steile rotsen met in de kom uitgesleten door het ijs, het dorpje dat door de bewoners opgefleurd was met bloemperken en bakken.
Onder ons een inham waarvan de uitstekende rotspunten rond en glad waren gesleten door tien- en tienduizenden jaren sneeuw, wind, water en ijs. We hebben over de rotsen gewandeld en kennis gemaakt met een hoogbejaarde mantelmeeuw die door zijn ouderdom niet in staat was snel te vluchten. Hij liet zich redelijk gemakkelijk benaderen en fotograferen.
We hebben ook op uitgesleten plekken van de rotsen gezeten om alleen maar te genieten van het geluid van water, wind en meeuwen.
Tot dan hadden we nog niet eerder ergens gestaan waar je niet kon ophouden met kijken. Zelfs als je zat te lezen, dwaalden je blikken automatisch weer af naar de overweldigende natuur.
Later op de avond hebben we een wandeling door het dorp gemaakt. Veel oude huizen werden gerenoveerd of verbouwd, andere soms niet onaanzienlijke huizen, waren perfect onderhouden. Er is een soort herberg voor fietsers die van het ene naar het andere eiland ‘hoppen’, een schattig wit kerkje, grote steigers en een haventje. De mensen zijn er, net als in Husöy, erg vriendelijk, iets wat we helaas niet zo erg gewend waren in Noorwegen.
Wat een rust en ruimte en wat een uitzicht, we zagen de lage zon de rotsen verlichten. De samengeperste lagen waren hierdoor beter te onderscheiden en de spaarzame begroeiing feller van kleur.

De volgende dag zijn we weer terug gereden naar weg 864, je rijdt dan nog steeds langs het Mejfjorden en het geeft je de gelegenheid nog even te genieten van de hoge puntige rotsen.
Weg 864 loopt grotendeels langs het Ersfjorden waar je tussen de hoge rotsen door onbelemmerd uitzicht hebt op de Noordzee.
De weg gaat steil omhoog en op het bijna hoogste punt is een uitzichtplekje gemaakt. Een soort houten brug op stalen frame die zo ver naar buiten is gebouwd dat het lijkt of je boven de afgrond zweeft. Aan de ene kant zie je de zee, aan de andere kant kijk je neer op een riviertje dat zijn oorsprong hoog in de bergen vindt.
Verder ging het met de camper over het hoogste punt waarna je neerkijkt op een steile weg die zigzaggend naar beneden voert.
Bij het Bergsfjorden gaat hij weer een stukje het binnenland in en sluit aan op weg 86 die afwisselend door het laagland en over de rotsen gaat.
Het laagland is hier erg mooi. Je kijkt uit over de zee met voor de kust door weer, wind en zeewater gepolijste rotsenblokken. Ook hier en daar piepkleine eilandjes. Het eiland Senja is wonderschoon!!
Bij Gryllerfjord besloten we de veerboot naar Andenes op het eiland Andöy te nemen. We schrokken van de prijzen: 480 Nkr voor een camper tot 6 meter en meer dan het dubbele, 1005 Nkr voor een camper tot 7 meter! En dan nog de inzittenden.
We moesten een aantal uren wachten en ontmoetten een Nederlands echtpaar dat ons het advies gaf te melden dat je gepensioneerd bent.
Dat scheelde aanmerkelijk! Tjep ging voor de halve prijs mee en ik als zijn echtgenote, gratis. Goede tip Ton en Marleen, dank jullie wel!

De veerboot was oud, iets dat Tjep zorgde baarde. Mij baarde het meer zorgen dat het schip geen stabilisatoren had en dat het water op zee nogal onrustig was. En ja hoor, mijn maag protesteerde en ik heb bijna 2 uur lang op dek doorgebracht. Frisse lucht en een ver zicht hield mijn maag enigszins in bedwang. En op het dek staan was geen straf!! Het uitzicht was betoverend!
Langzaam zag je de rotsige kust achter je verdwijnen. Grote, spitse bergen met de eeuwige sneeuw op de toppen. Het water was prachtig van kleur en in de verte zag je de vage schimmen van Andöy.

Bij aankomst in Andenes kwamen we ook in een heel ander landschap terecht. Tjep, Ton en Marleen waren overeengekomen dat wij één nachtje met hen op een camping zouden doorbrengen en zij één nachtje met ons ‘in het wild’, iets wat ze alleen nooit deden.
Ze vonden al vrij snel een camping pal aan zee. Klein en ruim gaf het niet het idee dat je op een camping stond.
De eigenaren vertelden ons eerst het droeve nieuws van de bomexplosie in Oslo, die had net 2 uur daarvoor plaatsgevonden. We waren er even stil. Toch wilde de eigenaren niet onvermeld laten dat er een uitstekende pub in het dorp was waar je kennis kon maken met ‘de locals’.
Daar zijn we ’s avonds geweest, de pub was bijzonder ingericht met verzamelingen van allerlei soort: oude foto’s, gebruiksvoorwerpen, uit wrakken opgedoken serviezen en andere dingen, en nog veel meer.
Het contact met ‘de locals’ viel wat tegen maar dat kan ook aan ons gelegen hebben.

De volgende dag werden we fris en vrolijk wakker, zo naast de zee was het goed slapen.
We vervolgden onze weg over Andöy met aan de ene kant de kust en aan de andere kant diepe vlakke dalen waar huisjes van speelgoedformaat stonden. We besloten om vanaf Risöhamn weg 82 naar Sortland te volgen en reden 2 maal over zeer hoge imposante bruggen met fantastische uitzichten.
Direct na Sortland zijn we rechts af een smalle kustweg opgereden. Hier vonden we aan een inham van het Sortlandsundet een heel mooi plekje voor de nacht in een Friluftsområdet; een parkeerplaats met strandje en picknickplaats waar je heerlijk kon en mocht gaan staan mits je je aan bepaalde beleefdheidsregels hield.
En weer een uitzicht om kippenvel te krijgen!! Achter ons steile grotendeels begroeide rotsen en voor ons het prachtige blauwgroene water van het Sundet. Daarachter weer hoge steile rotsen met op de toppen nog kleine plekjes sneeuw, ’s avonds verlicht door de lage zon die ook hier nog steeds niet helemaal ondergaat.
Met Ton en Marleen hebben we alweer een gezellige avond gehad die we besloten met een hartelijk afscheid want de volgende dag zou ieder weer zijns weegs gaan.