maandag 23 mei 2011

Terug in de tijd 1

September 2009... "waar willen we eigenlijk onze huwelijksreis doorbrengen? In Frankrijk?" vroeg Tjep. "Ja leuk!" zei Ike. "Ïk ben alleen maar in Parijs geweest dus ken Frankrijk niet."
De volgende vraag was natuurlijk "waar logeren wij".
Omdat wij de hondjes Frits en Dée (Bas bestond toen nog niet) mee wilden nemen, was een Hotel geen optie. Broer en zus reageren nu eenmaal op vreemde geluiden.
"Wat denk je van een camper? Zullen we er eentje huren?"

Na een gedegen zoektocht op internet kwamen wij terecht bij een verhuurbedrijf bij Grou.
Een telefoontje leerde ons dat er nog één camper beschikbaar was en ja, de honden mochten mee.
We maakten een afspraak en gingen kijken. Het was een mooie camper, voorzien van alle luxe maar wij schrokken een beetje van de huurprijs die overigens gelijk lag aan het landelijk gemiddelde.
"Het zou lonend zijn om er eentje te kopen" zeiden wij tegen elkaar. "dat heb je er zó uit! Heeft u toevallig iets staan wat bij ons budget past?"

Ja, dat hadden ze en wij werden meegenomen naar een oude Heku 460. Klein maar bijzonder leuk en hij zag er bovendien nog netjes uit ook.
Het verhuurbedrijf dat tevens onderhoud verricht, kon de camper binnen 3 dagen nagekeken en waar nodig gerepareerd, afleveren.

En zo begon voor ons het camperavontuur.
Tjep was gewend een zeilboot vakantieklaar te maken en in te pakken en Ike had een verleden van motorvakanties. Bagage en voorraad meenemen was dus geen probleem.

Toch zijn wij, achteraf bekeken, ietwat onvoorbereid op pad gegaan. Camperen is wat anders dan zeilen en kamperen.
Maar de Heku hield zich goed en bracht ons via de Belgische kust veilig naar Normandië.
Zonder problemen (althans met de Heku want Frits werd ziek op de één na laatste dag) hebben wij genoten van prachtig weer en fraaie vergezichten.

"Een heel klein beetje als zeilen" zei Tjep. "Je hebt dezelfde vrijheid maar ligt niet 10 dubbel in drukke havens en je bent overal sneller!"

Ondanks dat de Heku maar 460 cm. lang was, was hij bijzonder compleet; een keuken, douche, wc, bankjes, tafel, draaibare passagierstoel en een zeer ruim alkoof bed.
Ruim in de breedtse zin van het woord, niet in de hoogste!
Omdat Tjep er 's nachts wel eens uit moet, lag Ike helemaal achterin en moest zich bewust omdraaien anders stootte zij haar schouder of elleboog tegen het dak.
Tjep vond het steile trapje een probleem. De harde treden zorgden ervoor dat je in één keer klaar wakker was.

Aan het eind van de vakantie werd besloten de Heku in het vroege voorjaar van 2010 te koop te zetten en langzaam op zoek te gaan naar een ruimere camper met een bed dat gemakkelijker bereikbaar was en beslist meer hoogte had.

Al zoekend viel de keus toch al gauw op een Hymer.
En de keus werd ons wel erg makkelijk gemaakt toen vrienden van ons de Heku wilde kopen.
Er werd afgesproken dat die per 1 maart van eigenaar zou wisselen.

Via Marktplaats kwamen wij op onze zoektocht naar een andere camper, terecht bij de Camper Makelaar CC On the Road in Marum.
Wij werden daar zeer hartelijk ontvangen en kregen alle gelegenheid om rustig rond te kijken.
Er was een ruim aanbod en voor elk wat wils.

Na een degelijke voorlichting en het geduldig beantwoorden van onze vragen (tenslotte waren wij nieuwelingen in camperland), werd de keuze gemaakt: een Hymer B584 uit 1993.
Met televisie, vol automatische satelietschotel, zonnepanelen, draaistoelen, ruime bank en een comfortabel hefbed boven de voorstoelen. Het hing uitgeklapt laag genoeg om er met een keukentrapje, gemakkelijk in- en uit te stappen.
Dit was wat wij zochten! We hebben nog wel wat dingen laten veranderen. Zo kwam er een achteruitrijcamera en zijn na het "testweekend" in Duitsland, de gewone gasflessen omgeruild voor LPG flessen, een keuze waar wij nooit spijt van hebben gehad.

En we raakten 'verslaafd'; 16000 heerlijke kilometers en één jaar.

Meer over het "testweekend" in 'Terug in de tijd 2'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten